W dobie globalizacji, pory roku nie mają aż takiego znaczenia dla naszych zakupów, zarówno tych codziennych jak i odświętnych. Pomidory kupimy w styczniu a piwonie w sierpniu. Czy warto to robić?

Oczywistym jest, że w lipcu za pomidory zapłacimy znacznie mniej niż w styczniu. Pomarańcze będą najtańsze w okresie zimowym. Róża, choć dostępna cały rok, najmniej kosztuje w okresie letnim i wczesną jesienią. W wielu przypadkach za cenę odpowiada import owoców, warzyw i kwiatów z innych krajów, bo tam w danym momencie możliwa jest ich uprawa. Na cenę ma też wpływ ilość dostępnych produktów tego samego rodzaju. Im więcej, tym taniej.
Nie tylko kwestie finansowe powinny nas do tego zniechęcać. Produkty kupowane w sezonie są lepszej jakości! Lepszy smak, więcej witamin, lepszy kolor czy większe kwiaty.

Styczeń i luty
Zimą w naszych przydomowych ogrodach niewiele się dzieje. Jest to czas zbioru zimowego jarmużu, brukselki i pietruszki naciowej. W styczniu zakwitają ciemierniki, kaliny wonne i oczary, w lutym pojawiają się krokusy i przebiśniegi. Z roślin doniczkowych kwitnie hipeastrum, cyklamen oraz grudnik. Z kwiatów ciętych warto zainteresować się anemone, hiacyntem, tulipanem. irysem i jaskrami. Wśród owoców najlepsze będą jabłka i gruszki z jesiennych zbiorów oraz cytrusy. Wśród warzyw warto zainteresować się roślinami kapustnymi, korzeniowymi i cebulowymi. Cebula, ziemniaki, rzodkiew biała, seler czy burak to najlepsze warzywa na tę porę roku.

Marzec i kwiecień
Wiosna! W ogrodzie kwitną zawilce, przylaszczki, krokusy, pierwiosnki, kaczeńce, tulipany, forsycje, leszczyny, derenie. W kwietniu pojawia się dymka, szczypiorek, natka pietruszki, rzodkiewka, szczaw oraz rabarbar. Pory i szparagi to również dobre warzywa na tę porę roku. W dalszym ciągu najwartościowsze są owoce ze zbiorów zimowych takie jak jabłka i gruszki. Z kwiatów ciętych mamy w pełni sezon na kwiaty cebulowe oraz na akację, krokosmię, frezję, pojawia się groszek, czosnek, lwia paszcza i goździk brodaty.

Maj i czerwiec
W kwietniu pojawiły się szparagi, ale maj jest najlepszym miesiącem na to warzywo. Ponadto wiosenne sałaty, zielony groszek, młode ziemniaki, bób, rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki i botwina. W połowie czerwca pojawią się takie rośliny sezonowe jak: brokuły, kalafiory i kalarepy. oraz młoda marchew. Z owoców w maju zaczynamy sezon na agrest a w czerwcu na truskawki i czereśnie. W maju i czerwcu jest pora na kwiaty cięte takie jak campanula, konwalia, łubin, mieczyk, lewkonia i mak. W ogrodzie zakwitają już wszystkie wiosenne kwiaty i krzewy.
Roślin, które kwitną lub owocują w tych miesiącach jest oczywiście znacznie więcej, my wspominamy tylko o kilku gatunkach. Kupujmy i jedzmy to, na co mamy sezon. A co w drugiej połowie roku? O tym napiszemy innym razem 🙂