Dzika róża – krzew bogaty w witaminę C.

W okresie zimowo wiosenny bardzo ważne jest dbanie o odporność. Jedną z istotnych witamin wspomagającą nasz organizm jest witamina C. Wiele osób sądzi, że największa jej ilość znajduje się w cytrynie. Nic bardziej mylnego.

Przetwory wspomagające odporność bogate w witaminę c
Źródło: unsplash.com

Rośliną, która wygrywa pod względem doboru witaminy C jest dzika róża (Rosa canina L.). Ten piękny i pospolity krzew mierzy wysokość 3 m, a jego długość pnączy osiąga czasami nawet 12 m. Gałązki posiadają od 5 do 7 zielonych listków o delikatnie eliptycznym kształcie zakończonym ostrymi brzegami.

Krzew dzikiej róży
Źródło: unsplash.com

Dzika róża posiada białe bądź różowe kwiaty składające się z pięciu płatków, które bardzo często są zbite w kwiatostany. Jej owoce osiągają wielkość do 3 mm, które charakteryzują się czerwonym kolorem wpadającym w purpurę.
Roślina ta bardzo często wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Wystarczą chociażby 3 owoce, żeby uzupełnić dzienną dawkę, której potrzebuje ludzki organizm. Witamina zawarta w dzikiej róży, w przeciwieństwie do suplementów diety posiada więcej składników. Owoce krzewu wpływają również na układ pokarmowy, nerki, czy też można je stosować podczas leczenia zwyrodnienia stawów. Witamina A, B1 i B2 to tylko jedne z wielu naturalnych bogactw, jakie możemy znaleźć w tej pięknej roślinie.

Kwiat dzikiej róży
Źródło: unsplash.com

Ponadto dziką różę dodaje się do przetworów, komfitur, czy nawet win. Dodatkowo płatki kwiatu idealnie pasują jako dekoracja, a także nadają herbacie delikatny smak. Z nasion owocu można również wytworzyć olejek, który bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Podsumowując dzika róża jest krzewem o wielu właściwościach. Nie tylko zdobi nasze ogrody, ale także ma mnóstwo zastosowań. Dbajmy o rośliny, ponieważ są źródłem zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *