Miesiące takie jak wrzesień sygnalizują nadejście kolejnej pory roku, jaką jest jesień. Wtedy to w naszych ogrodach owocują jabłonie, kończymy zbiory śliwek, a na półkach sklepowych możemy dostrzec wielobarwne wrzosy (Calluna sp.). To właśnie ten gatunek rośliny wieloletniej symbolizuje coraz chłodniejsze i krótsze dni. I choć możemy jeszcze złapać sporo ciepłych promieni słonecznych, wieczorami temperatura spada do zaledwie kilku stopni Celsjusza.
Trawnik
Idealną porą na wysiew trawnika w ogrodzie jest właśnie wrzesień. Ciepła temperatura w ciągu dnia i umiarkowane opady deszczu sprzyjają wzrostowi. To także odpowiedni moment na uzupełnienie ubytków oraz wertykulację. Dzięki tak sprzyjającym warunkom, nasz trawnik szybko się zazieleni. Przed uderzeniem przymrozków, możemy zadbać o jesienne nawożenie oraz koszenie.

Liście
Tak, jak wspominałyśmy we wpisie o jesiennych porządkach w ogrodzie, przypominamy o zagrabianiu liści. Właśnie one, bez wątpienia, mogą przyczynić się do powstawania chorób i ubytków na naszym trawniku. Systematyczne grabienie liści pozwoli nam na zachowanie porządku. Zdrowe, wysuszone liście możemy użyć jako ściółkę i okryć krzewy przed siarczystym mrozem. Pozostawione w ogrodzie kopce to także świetne schronienie dla małych zwierząt, na przykład jeży. Jeżeli chcemy pozbyć się z ogrodu wszystkich suchych liści, możemy umieścić je w kompostowniku. Dzięki temu zyskamy darmowy nawóz.

Fot. Piotr Łaskawki
Rośliny cebulowe
We wrześniu możemy zacząć sadzić w ogrodzie rośliny cebulowe, które kwitną wiosną. Do takich gatunków, między innymi, zaliczamy: krokusy, tulipany, wrzośce, hiacynty i narcyzy. Przypominamy, że aby dobrze posadzić cebulę do gruntu, należy umieścić ją na głębokości równej 3-krotności jej wysokości.
Zbiory
Ogród przydomowy to idealne miejsce do stworzenia warzywnika. Dla tych, którzy czynnie uprawiają warzywa i owoce, przypominamy, że najwyższy czas na zbiory. Obecnie możemy sobie pozwolić na zbieranie chociażby pietruszki korzeniowej, cukinii, marchewki czy też buraka ćwikłowego. Poza warzywami, wrzucamy do koszyka winogrono, jabłka, gruszki, śliwki, a także jeżyny. Jesień smakuje i pachnie wybornie. Z tak urodzajnych zbiorów z ogrodu, warto zrobić przetwory, aby móc cieszyć się smakiem warzyw i owoców przez pozostałe pory roku.
